Kriya Yoga Meditatiecentrum in Sterksel bestaat 25 jaar

Op 6 aug 2018 vieren we 25 jaar Kriya Yoga Centrum in Sterksel

Op 6 augustus 1993 opende Paramahamsa Hariharananda persoonlijk het meditatiecentrum in Sterksel. Op dat moment was Sterksel het eerste centrum van Kriya Yoga in Europa. Hiervoor was Paramahamsa Hariharananda speciaal overgekomen naar Nederland. De opening zelf vond plaats door een bijzondere, feestelijke ceremonie, die een onderdeel was van een meditatieprogramma van twee weken. Sindsdien zijn er honderden programma’s geweest en hebben er duizenden Kriya Yoga meditaties plaatsgevonden.

P In Tuin Sterksel 10 Jarigjpg

In de jaren voorgaand aan het centrum vonden programma’s plaats op verschillende locaties in Nederland, zoals Naarden of Houten. Als Paramahamsa Hariharananda bovendien op bezoek kwam vond er een echte tournee plaats via plaatsen als Amsterdam, Den Haag of Arnhem. In 1993 vond Peter van Breukelen een inspirerende locatie in Sterksel, Nrd-Brabant.

Voor de opening is het centrum eerst flink verbouwd. Het gebouw deed vroeger dienst als verblijfplaats van de witte paters, en was later in gebruik als atelier van beeldend kunstenaar harry Storms. De voormalige ateliers werden omgebouwd tot slaapkamers en badkamers. De grote meditatiezaal en de keuken werden ingericht. Bij de opening rook het binnen dan ook nog naar verf. Ook de afgelopen jaren hebben er binnen en buiten het centrum verschillende verbouwingen plaatsgevonden. Van een nieuw fontein tot de moestuin of de composthoop.

De grootste verbouwing van de afgelopen twintig jaar is in 2013  gerealiseerd. Er zijn meerdere slaapvertrekken aangebouwd, ook zijn de vloeren van badkamers en de keuken vernieuwd. Momenteel wordt er een nieuwe, veel ruimere meditatiehal gebouwd, zodat de grote tent voor het zomerprogramma niet meer nodig is. De nieuwe hal zal rond Pasen 2018 klaar zijn.

Overzicht Lezing Grote Tent 2