Kriya Yoga Meditatiecentrum in Sterksel bestaat 25 jaar

25 jaar Kriya Yoga in Sterksel

Op zondag 5 augustus 2018 vierden we het 25-jarig bestaan van het Kriya Yoga Meditatiecentrum in Sterksel, tijdens het Engelstalige programma van 3 tot en met 7 augustus. Helemaal onverwacht kwam speciaal voor deze viering onze meester Paramahamsa Prajnananandaji over uit India. Het waren bijzondere dagen, met veel inspiratie voor alle bezoekers die uit verschillende landen waren toegestroomd om dit speciale moment te vieren.

Prajnananandaji 25 Jaar Sterksel

DE OPENING VAN HET KRIYA YOGA CENTRUM IN 1993

Paramahamsa Hariharananda liggend uitsnede
Paramahamsa Hariharananda in de tuin van Sterksel 1993

In 1993 was Sterksel het eerste Kriya Yoga centrum in Europa. Voor de opening was Paramahamsa Hariharananda speciaal overgekomen naar Nederland. De opening zelf vond plaats met een bijzondere, feestelijke ceremonie, die onderdeel was van een meditatieprogramma van twee weken. Sindsdien zijn er honderden programma’s geweest en hebben er duizenden Kriya Yoga meditaties plaatsgevonden.

P In Tuin Sterksel 10 Jarigjpg

In de jaren voorgaand aan het centrum vonden programma’s plaats op verschillende locaties in Nederland, zoals Naarden of Houten. Als Paramahamsa Hariharananda bovendien op bezoek kwam vond er een echte tournee plaats via plaatsen als Amsterdam, Den Haag of Arnhem. In 1993 vond Peter van Breukelen een inspirerende locatie in Sterksel, Nrd-Brabant.

Voor de opening is het centrum eerst flink verbouwd. Het gebouw deed vroeger dienst als verblijfplaats van de witte paters, en was later in gebruik als atelier van beeldend kunstenaar harry Storms. De voormalige ateliers werden omgebouwd tot slaapkamers en badkamers. De grote meditatiezaal en de keuken werden ingericht. Bij de opening rook het binnen dan ook nog naar verf. Ook de afgelopen jaren hebben er binnen en buiten het centrum verschillende verbouwingen plaatsgevonden. Van een nieuw fontein tot de moestuin of de composthoop.

De grootste verbouwing van de afgelopen twintig jaar is in 2013  gerealiseerd. Er zijn meerdere slaapvertrekken aangebouwd, ook zijn de vloeren van badkamers en de keuken vernieuwd. Op 18 mei jl. is een nieuwe, veel ruimere meditatiehal gebouwd, waardoor de grote tent voor het zomerprogramma niet meer nodig is. We ijn erg blij met onze nieuwe, ruime meditatiehal.

Overzicht Lezing Grote Tent 2