Hoe beoefen je Kriya Yoga?

Met Kriya Yoga beoefen je een zeer effectieve meditatie-techniek die de essentie is van alle yoga systemen.

lotus in Sterksel

De Kriya Yoga techniek stelt je in staat om in meditatie voorbij het gevoel van je lichaam en zintuigen, emoties en gedachten te gaan. Je bent geconcentreerd in de fontanel, boven op het hoofd, en van daaruit breng je meer balans in alle chakra's en in het hele lichaam. Op die manier ervaar je door je vormloze meditatie het contact met de hogere lagen van bewustzijn. De techniek van Kriya Yoga omvat een aantal lichamelijke, ademhaling- en concentratie-oefeningen die de levensenergie kunnen transformeren in kosmisch bewustzijn. Je ervaart kalmte en goddelijkheid.

Ook na de beoefening van Kriya Yoga kun je een diepe innerlijke vrede ervaren, waardoor je handelingen in het dagelijkse leven meer gebalanceerd, effectief en harmonisch zullen zijn.

Hoe leer je Kriya Yoga?

Om deze techniek te kunnen beoefenen, word je ingewijd door een van de Kriya Yoga leraren. Hij of zij leert je de basis-meditatieoefeningen. Hoewel deze oefeningen een krachtige werking hebben, vereisen ze geen moeilijke lichaamshoudingen. Je zit tijdens de meditatie op een kussen of krukje. Je kunt ook op een stoel zitten, of op de grond liggen. Wanneer je  de techniek op de juiste wijze en regelmatig oefent, ben je in staat om overal en gedurende de hele dag met het heldere en rustige bewustzijn van de meditatie te leven en aanwezig te zijn. Je verliest je niet meer vanzelf in de waan van de dag, je leeft meer en meer vanuit je innerlijke ware Zelf.

Waar kun je mediteren?

Je kunt de Kriya Yoga meditatietechnieken thuis beoefenen. Het is zelfs aan te raden dit dagelijks (kort) op een vast moment van de dag te doen. Er zijn wekelijkse groepsmeditaties op verschillende plaatsen in Nederland en de leraren geven regelmatig lezingen in het land. Het hele jaar door zijn er meditatieprogramma's van meerdere dagen in het Kriya Yoga Centrum te Sterksel, nabij Eindhoven. Hier kun je intensiever en langduriger mediteren.

Mediation With Prajnanadananda