Het Kriya Yoga Meditatiecentrum in Sterksel

Paramahamsa Hariharananda's eerste Kriya Yoga Centrum in het westen is opgericht in 1993 in het dorp Sterksel nabij Eindhoven.

Sterksel Tuin Regenboog

 
Paramahamsa Hariharananda gaf al sinds 1974 meditaties in Europa en Nederland was één van zijn favoriete bestemmingen, samen met Duitsland, België, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk.

Hij gaf hier jaarlijks lezingen in o.a. Amsterdam, Hilversum, Den Haag en Arnhem en verbleef dan enige tijd in Nederland. Eind jaren tachtig verbleef hij veelal in India en Amerika.

Na vijf jaar afwezigheid kwam hij in 1991 weer terug naar Nederland en 7 20X30verbleef opnieuw bij Peter van Breukelen in Houten. Hij gaf Peter opdracht om uit te zien naar een groot gebouw dat dienst kon doen als ashram en waar alle ingewijden, inclusief families, gedurende langere programma's konden mediteren en overnachten.

In 1993, na reeds vele gebouwen en oude kloosters gezien te hebben, bezochten Peter en Silvia van Breukelen het landgoed en de galerie van Harry Storms.  De 4 hectares landgoed lagen er prachtig en sereen bij, er waren twee vijvers, een grote en een kleine, waarin witte en roze waterlelies bloeiden. Er stonden ook schitterende eiken en oude dennenbomen die geplant waren in de tijd van de witte paters. Het gebouw omvatte een separaat woonhuis en een gedeelte dat als ashram gebruikt kon worden. Al snel werd duidelijk dat de ashram gevonden was. Ook de ligging was perfect; nabij de Belgische en Duitse grens, dus voor meerdere nationaliteiten op bereikbare afstand.

De Bron

De aanschaf van dit landgoed werd vooral mogelijk gemaakt door donaties, zo werd de koopacte op 21 april 1993 getekend. Er moest nog veel gedaan worden om het gebouw geschikt te maken als ashram. Vele vrijwilligers hielpen dag en nacht om het gebouw op te knappen en te verbouwen. Er werd een grote professionele keuken ingebouwd, er kwamen nieuwe toiletten en douches, een eetzaal met meubilair, de meditatiehal werd aangepast en de voormalige ateliers warden omgebouwd tot slaapkamers met handgemaakte houten inbouwkasten en luxueuze bedden. Ook moest er nog veel gebeuren aan het woonhuis van Peter en Silvia.

Swami Hariharananda In Sterksel1993Het gebouw was nog maar net in orde toen Swami Hariharananda in augustus '93 in Nederland aankwam. Tot het laatste moment was het onzeker of hij zelf wel bij de opening zou kunnen zijn, Swamiji was ook bij zijn leerlingen in India heel geliefd. Op 6 augustus 1993 heeft Guruji de ashram met een mooie ceremonie ingewijd.  Er waren zoveel mensen aanwezig dat er voor die gelegenheid, en het programma dat volgde, een grote tent was neergezet in de tuin van de ashram. Sinds die tijd kwam Baba ieder jaar terug naar Sterksel en leidde daar vele prachtige meditaties.

Vanaf 1996 verbleef hij echter meer in Wenen, om daar te helpen met het oprichten van een nieuwe ashram. In 1997 ging Swamiji  voorgoed naar Florida om daar zijn laatste en grootste ashram te stichten.

Tot op heden is er elke donderdag groepsmeditatie in Sterksel. Daarnaast vinden er regelmatig meditatieprogramma's plaats o.l.v. diverse internationale leraren. Er is minstens één keer per maand een langer meditatieprogramma dat afwisselend wordt aangeboden in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Mediroom 10 2014