Paramahamsa Yogananda

YoganandajiParamahamsa Yogananda (1893 -1952) was de eerste gerealiseerde monnik in de lijn van Kriya meesters die naar het Westen is gekomen. Na zijn monnikswijding in 1911 werd hij in 1920 uitgenodigd als spreker en de eerste Indiase gerealiseerde yogameester op de Conferentie van Wereldreligies in Boston.

Na 15 jaar onophoudelijke spirituele arbeid in de VS, keerde Yoganandaji in 1935 terug naar India. Gedurende dit verblijf kwam hij in contact met grote persoonlijkheden zoals Ramana Maharshi, Anandamoyi Ma, Kashimoni Devi -de heilige vrouw van Shyamacharan Lahiri- en Mahatma Gandhi. Hij begreep het universele belang van Kriya Yoga als wetenschappelijke basis van alle religies. Mahatma Gandhi en diverse van zijn discipelen lieten zich in 1935 door Yoganandaji inwijden in Kriya Yoga in de Wardha ashram. Gedurende Yoganandaji's verblijf in Kolkata in 1935 werd Paramahamsa Hariharananda door hem ingewijd in de 2e Kriya. Zijn gurudev Shriyukteshwar verleende hem tijdens deze periode de hoogste titel voor een monnik: Paramahamsa.

Veel mensen kennen Kriya Yoga uit Yoganandaji's "Autobiografie van een yogi" (uitg. Ankh-Hermes) het beroemde boek dat in meer dan 50 talen is vertaald en waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht. Naast zijn autobiografie heeft hij vele andere inspirerende boeken geschreven zoals de “Whispers from Eternity”, “The Divine Romance” en “The second coming of Christ”. Deze spirituele meesterwerken getuigen van zijn grote begaafdheid en diepe ervaringen van het Zelf. Yogananda heeft in de VS diverse ashrams gesticht en meer dan 100.000 mensen ingewijd in Kriya Yoga.

Yogananda Small Nl